Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2013 22:17 - Вярата във вампирите - истината преди и сега
Автор: vereni Категория: Други   
Прочетен: 1656 Коментари: 0 Гласове:
0



Около живота на Земята има много въпроси, които са валидни за всички времена. Те се свързват най-вече с това какъв е нашият произход и този на живота като цяло. Макар и да е много популярна теорията на Дарвин за произхода на човека около нея все още има много въпроси. Нека имаме предвид и че и преди Дарвин да даде своя принос за науката тези въпроси са били вече породени.

Още първата жена на Адам Лилит е олицетворявана като едно зло същество и може да се възприема като първообраза на вампирите, които са представяни като свръх същества, на които много често се приписва и безсмъртие. Тези свръх-същества карат въображението на човек да работи на пълни обороти и никой не може да отрече това. Много хора са обедени, че те съществуват, но не се забелязва тяхното явно присъствие в живота на хората. Дали толкова ранната представа не говори за отдавна изчезнала раса не се знае, а и какво би довело до края на едни толкова силни същества. Вярно е през времето много хора са били приемани за вампири като например граф Тепеш или граф Дракула. Той е може би най-известния пример за реално съществуващ вампир, като се има предвид с каква жестокост се е славил приживе.

Но след като няма реални доказателства, че тези същества са живели с хората като членове на обществото как се е достигнало до появата на представата  за тях. Тук е мястото да се зададе въпроса: "Може ли те да са плод на фантазията на човешките същества?". Това е най-приемливо. Но какво може да се крие за мита за вампира. То тябва да е нещо явно, за да даде началото на образа. И е логично това начало да се търси в самите нас - хората.
Хората са идеализирали образа на вампира като свръх-същество. В миналото вампирите са обвинявани за много беди, които са съпътствали живота на обикновените хора. Също така са и сочени като причина за неща, които са били трудни за разбиране от обществото. Много ясно, че неизвестността кара хората да изпитват известен страх. Този страх кара хората да търсят обекти, които да обвиняват, да материализират страховете си или дори да отклоняват вниманието от нещо, което е неудобно за тях. 

През 18в. в Англия се употребява понятието "политически вампири", което е адресирано до държавните чиновници, които "пият от кръвта на народа". Това е метафора, която е валидна и до ден днешен. Тук явно виждаме как отношението на обществото се изразява като използва силата на метафората. Тогава политиците и държавната администрация са обвинявани, че "пият от кръвта на народа", т.е. хранят се от неговата енергия. Тук страхът е прерастнал в явно недоволство. В наши дни нещата не са се променили кой знае колко. Отново има много недоволни от работата на управляващите, които се хранят от енергията на хората, както вампир се храни с кръв. На много места по света се надига недоволство в обществените маси. Във Франция, Италия, Гърция, а в момента и в нашата България хората негодуват срещу ефектите от финансовата криза, с които управляващите толкова дълго не могат да се стравят. 

Погледнато рационално или не образа на вампира е част от познатата ни култура. Може би могат да се изведат и дивиденти от представата за вампирите. Все пак да не забравяме, че реални или не тези същества възбуждат въображението на хората и разнообразяват тяхното ежедневие. В момента е много популярно вампирския образ да е в основата на различни произведения на изкуството. В последно време се правят много филми за вампири, оформя се техен нов образ и се предстатят като един вид част от самите нас, като общество. Това е интересно и обогатява културата на човечеството. Подобно явление ни подтиква да търсим истината за много обстоятелства около нашето съществуване и мисия на този свят, а и да се надяваме, че с времето това ще допринесе за откриването на отговорите, които са ни необходими.  



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vereni
Категория: Хоби
Прочетен: 17977
Постинги: 13
Коментари: 1
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930